پلی اورتان که اغلب به اختصار PU نامیده میشود، به دسته ای از پلیمرها گفته میشود که معمولاً از واکنش یک ایزوسیانات با یک پلی ال تولید و بر خلاف سایر پلیمرهای رایج مانند پلی اتیلن و پلی استایرن، از طیف وسیعی از مواد اولیه تولید می شود. این تنوع شیمیایی پلی یورتان ها منجر به کاربردهای مختلف آن مانند فومهای سخت (Rigid)، نرم (soft) ، نیمه سخت (semi-Rigid) ، منعطف (felexibl)، عایق های صوتی و حرارتی، اسپرهای پاششی، رزین و غیره گشته است. بیشترین کاربرد پلی اورتان با حدود 67 درصد از کل پلی اورتان در تولید فوم میباشد.
پلی یورتان ماده بینظیری است که خواص الاستیکی لاستیک همراه با سختی و مقاومت فلز را هم زماند فراهم میکند. این ماده در مقایسه با سایر مواد از لحاظ کاربردی بودن، زمانی و یا هزینه ای بسیار مناسب و مقرون به صرفه است.
فوم پلی اورتان به صورت فشرده، منسجم و یکپارچه به ضخامت دلخواه (وابسته بـه میزان ماده پلی یورتان مصرف شده) در می آید. فوم پلی یورتان بسته به نوع دانسیته خواص مکانیکی و حرارتی- صوتی مناسبی را در مقایسه با سایر محصولات ایجاد میکند که از مهمترین مزیت های این ماده می باشد مواد پلی یورتان در صنعت را به سه روش می شود اجرا کرد: » پاشش(اسپری)، »تزریق و »ریختن
تاریخچه پلییورتان
پلیاورتانها را اولین بار اوتو بایر در سال ۱۹۳۷ در آلمان کشف کرد و بعد از آن این مواد با داشتن خواص ویژه پیشرفت بسیار زیادی را در انواع صنایع جهان داشتند. اولین پلیاورتان، از واکنش دیایزوسیانات تولید شدند. آلیتانها ترکیباتی هستند که در ساختار آنها پیوند اورتانی وجود دارد. در ایران اما حوالی سال 1355، شرکتهای تولیدی پلی یورتان ایران و سیستمهای یورتان به عنوان نخستین شرکتهای تولیدی پلی اورتان آغاز به فعالیت کردند.